5ο Δημ. Σχ. Χολαργού


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ

        2ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

«Μοιραστείτε & κερδίστε»

2010

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 A. Γενικά στοιχεία

Τίτλος Εργασίας:

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Κατηγορία συμμετοχής:

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διασύνδεση με τη συμμετοχή μας (λινκ) :

https://palioscholargos5dimcholarg.webnode.com

Τίτλος τμήματος/τάξης/ομάδας :  

ΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 5ου Δ.Σ.Χολαργού

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν:  

Μίτσης Παναγιώτης

Πόσοι μαθητές συμμετέχουν στην εργασία αυτή:

10

Οι ηλικίες τους :  

10-11 χρονών

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με το συντονιστή της εργασίας:

panamitsis@gmail.com

 

 

B. Περιγραφή της περιοχής μας

 

   Το 1926 σε μία πρωτεύουσα που οικοδομείται από τα ερείπιά της όταν ο Παναγιώτης Βουτσινάς ίδρυσε το συνεταιρισμό "Εταιρία Αγροπόλεων" με σκοπό τη δημιουργία ενός εξοχικού προαστίου της Αθήνας, σίγουρα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί το μέλλον αυτού του κομματιού, της τότε έρημης από κατοικίες γης. Η περιοχή μας ανήκει στην κατηγορία αυτών που δημιουργήθηκαν από τη δραστηριότητα οικοδομικών συνεταιρισμών, κυρίως σαν τόπος αναψυχής των εύπορων Αθηναίων της εποχής. Έτσι τις 31 Μαρτίου 1926 εκδίδεται προεδρικό Διάταγμα  "περί παροχής αδείας συστάσεως εν Αθήναις Ανωνύμου Εταιρείας υπό την επωνυμία "Ανώνυμος Εταιρεία Αγροπόλεων" και εγκρίσεως του Καταστατικού Αυτής, με σκοπό, όπως ορίζεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 4 του καταστατικού της, και την "ίδρυση συνοικισμού, χρησιμοποιουμένου ως προαστίου των Αθηνών εντός ακτίνας δεκαπέντε χιλιομέτρων από της πρωτευούσης".  

  Η όλη περιοχή που αποτελείτο από χωράφια, αμπέλια και δασική έκταση από πεύκα και σχοίνα, θάμνους και κουμαριές και παρουσίαζε αρκετές δυσκολίες στην τότε χάραξη των δρόμων και των οικοπέδων, κατενεμήθη σε εκατό οικοδομικά τετράγωνα.  Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαναν και σιγά -σιγά δημιουργήθηκε η κοινωνία των Χολαργιωτών. Ο Χολαργός μεγαλώνει σιγά - σιγά και τo 1933 αποσπάται από το Χαλάνδρι και ανακηρύσσεται αυτόνομη κοινότητα.  Πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας ο Νίκος Βιτάλης με πλούσιο οργανωτικό και τεχνικό έργο που έθεσε τις βάσεις του μετασχηματισμού του προαστίου, από αντικείμενο μιας εταιρείας σε όραμα μιας αυτοδιοικούμενης κοινότητας. Το έργο το κοινοτικό και φιλανθρωπικό αναλαμβάνει το ζεύγος Πασιθέας και Νικολάου Σαλιγγάρου, ιδρύοντας σύλλογο, και πραγματοποιώντας σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που δίνουν ζωντάνια στον τόπο.

 Έτσι φτάνουμε στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής.  Μονάδα του ιταλικού στρατού καταλαμβάνει το Χολαργό και εγκαθιστά το αρχηγείο της. Με την επέλαση των Γερμανών δε, σταματά η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η απελευθέρωση του ελληνικού έθνους βρίσκει την περιοχή σε πολύ άσχημη κατάσταση.

    Ο Χολαργός ανοικοδομείται σιγά σιγά από τις στάχτες του, με τους κατοίκους του να στρέφονται στο μικροεμπόριο ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξανακτίσουν την πόλη που τόσο αγάπησαν. Έτσι φτάνουμε στη δεκαετία του 60, οπότε και δίνεται το έναυσμα προς τη μαζική δόμηση της περιοχής. Η περίοδος αυτή άλλωστε έχει ταυτιστεί στην Αθήνα με την ανάγκη προς αποκατάσταση των κατοίκων της πρωτεύουσας με κάθε τρόπο. Η δεκαετία αυτή, όπως επίσης και η επόμενη, αφήνουν το στίγμα τους στη σημερινή μορφή του δήμου. Οι χαρακτηριστικές πολυκατοικίες μαζικής κατοίκησης που οικοδομούνται και στο κέντρο των Αθηνών αντικαθιστούν τις γραφικές επαύλεις και τα καλαίσθητα αρχοντικά του παλιού Χολαργού.

Γ.  Περίληψη της εργασίας μας:

Η εργασία μας περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό για τον παλιό Χολαργό, συνεντεύξεις με παλιούς κατοίκους, κείμενα για την ιστορία του Χολαργού, τον Υμηττό. μουσική παλαιότερων εποχών και διάφορα κουίζ.

 

 

Δ. Προβλήματα στην πορεία της εργασίας μας:

Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η έλλειψη χρόνου από τα παιδιά ώστε να πάρουν περισσότερες συνεντεύξεις ή να βρεθούμε σε ώρες εκτός σχολείου για να διαμορφώσουμε το υλικό και την ιστοσελίδα. Επίσης η ομάδα αποτελούνταν από παιδιά άλλης τάξης από αυτή του υπεύθυνου δασκάλου και δεν υπήρχε τρόπος να δουλέψουμε στην τάξη κάποια πράγματα. Έτσι πραγματοποιήσαμε σχετικά λίγες συναντήσεις μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου . Αναγκαστικά λόγω  της έλλειψης χρόνου και του γεγονότος ότι υπήρχαν κι άλλες δραστηριότητες και προετοιμασίες για τη γιορτή λήξης το στήσιμο της ιστοσελίδας έγινε ουσιαστικά από τον υπεύθυνο δάσκαλο.

Ε. Κύρια περιγραφή της εργασίας μας – βασικά στοιχεία της

 

Πώς οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας με αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μοιραστείτε & κερδίστε» συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η ομάδα αποτελούνταν από παιδιά άλλης τάξης από αυτή του υπεύθυνου δασκάλου και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι δραστηριότητές μας και η έρευνά μας συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, παρά μόνο πως αποκτήθηκαν γνώσεις - δεξιότητες στη χρήση των Η/Υ και στη μεθοδολογία έρευνας και συλλογής υλικού για κάποιο θέμα.

Τι καινούργιο μάθαμε – ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε.

Τα παιδιά έμαθαν να κάνουν παρουσιάσεις,  ταινίες, σταυρόλεξα, παζλ και να αναζητούν υλικό στο διαδίκτυο. Συζητήσαμε ιδέες για το στήσιμο της σελίδας και τις δραστηριότητες που θα περιέχει. Ακόμα δημιουργήθηκε ένα φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων, οδηγιών και πληροφοριών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

Τι εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής χρησιμοποιήσαμε.

Internet explorer, YouTube, GoogleEarth, Word, Power Point, Moovie maker, Hot potatoes, Jigsaw Puzzle Creator, το Φόρουμ της ιστοσελίδας του σχολείου.

Με ποιους τρόπους γίναμε (με την εργασία μας) «πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο.

Κάναμε μια καλή αρχή για την παρουσίαση της ιστορίας του Χολαργού που θα λειτουργήσει στη συνέχεια τόσο σαν υλικό για δραστηριότητες τοπικής ιστορίας στο σχολείο μας όσο και σαν δυνατότητα να πλησιάσουμε τους κατοίκους και να εμπλουτίσουμε μελλοντικά -μετά τη λήξη του διαγωνισμού- το υλικό μας που προβάλλει την διάσταση της περιοχής μας στο χώρο και το χρόνο, λειτουργώντας έτσι σαν πρεσβευτές της τοπικής κοινωνίας στο διαδίκτυο

Αντίκτυπος της εργασίας μας στην τοπική μας κοινότητα (σχολείο-γειτονιά-συνοικία).

Είναι κάτι που μένει να το δούμε καθώς η εργασία δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στο σχολείο -θα γίνει στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους. Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές και μας έδωσαν μια θετική διάθεση δημιουργίας.

Πώς πήραν μέρος άλλα μέλη της κοινότητάς μας στην εργασία μας βοηθώντας εθελοντικά.

 Πολύτιμοι βοηθοί στη δουλειά μας ήταν στο χώρο του σχολείου ο δάσκαλος της Δ΄τάξης Αντώνης Τσιβούλας και ο διευθυντής του σχολείου Σταύρος Χρανιώτης. Βοήθησαν επίσης γονείς των παιδιών της ομάδας, ενώ οι κάτοικοι και οι φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν παρέχοντάς μας υλικό, δίνοντας συνεντεύξεις και ενθαρρύνοντάς μας.

 Ανακαλύψεις – απρόοπτα – εκπλήξεις

Αναμφίβολα η σημαντικότερη έκπληξη ήταν η μεγάλη απήχηση που είχε η δημιουργία του Φόρουμ, που ενώ ξεκίνησε για να βοηθήσει την επικοινωνία των μελών της ομάδας, αγκαλιάστηκε από τα μέλη της και αποτέλεσε ένα χώρο επικοινωνίας και έκφρασης των απόψεών τους, έστω κι αν δεν χρησιμοποιήθηκε όσο θα περίμενε κανείς για τον αρχικό του σκοπό. Αναπτύχθηκε μια ανεξάρτητη δυναμική που θα είναι χρήσιμη στο μέλλον όχι μόνο για την επικοινωνία και την επαφή των μελών του Φόρουμ, αλλά και ποικίλες δραστηριότητες της σχολικής μας κοινότητας.