5ο Δημ. Σχ. Χολαργού


ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ

06/06/2010 16:12

 

Πού ήταν ο Χολαργός;

 

elet@enet.gr

 

*Στο ερώτημα για τη θέση του δήμου σήμερα και στην αρχαιότητα, απαντά ο κ. Ν. Θεοδοσίου και κάνει λόγο για λάθος εκτίμηση και ιστορική καπηλεία.

«Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του ηγέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, Περικλή, στο Δήμο Χολαργού, έργο του γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά.

Βέβαια, ο Περικλής καταγόταν από τον αρχαίο Χολαργό, μόνο που ο αυτός ο Χολαργός δεν βρισκόταν όπου ο σημερινός δήμος!

Η απόδοση του ονόματος σε αυτή την περιοχή στηρίχτηκε σε μια λάθος εκτίμηση Ελλήνων, κυρίως, αρχαιολόγων, στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε γράφτηκαν πολλά που αποκατέστησαν την αλήθεια.

Και μπορεί οι σημερινοί Χολαργιώτες να εθελοτυφλούν και να ισχυρίζονται ό,τι τους βολεύει, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να ανοίξει ένα βιβλίο πριν πάει εκεί;

Το πιο εύκολο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιτάξει το βιβλίο "Παυσανίου, Ελλάδος Περιήγησις" σε μετάφραση και σημειώσεις Νικ. Παπαχατζή, Εκδοτική Αθηνών. Εκεί θα διάβαζε: "Ο αρχαίος Χολαργός δεν ήταν όπου το σημερινό ομώνυμο προάστιο. Ασφαλής πρέπει να θεωρείται η θέση του κοντά στις όχθες του Κηφισού, στα δυτικά του ρέματος και αμέσως στα βορειοδυτικά του αρχαίου δήμου των Κεραμέων...".

Αλλωστε, σε αυτή τη θέση έχουν καταλήξει και προγενέστεροι ερευνητές όπως οι Ι. Trail (The Political Organisation of Attika), Alfred Philippson (Die Griechischen Landchaften), Emilio Arrigoni (Στοιχεία προς αναπαράσταση του τοπίου της Αττικής κατά την κλασικήν εποχήν) αλλά και πολλοί άλλοι.

Δύο αρχαίες επιγραφές που αναφέρονται στον Χολαργό και καταγράφονται στο "Inscriptiones Graecae" (IG 7767, IG7769) σημειώνεται ότι βρέθηκαν η πρώτη "προς δυσμάς Ελαιώνος" και η άλλη "έναντι της Μονής Δαφνίου".

Στη βάση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του Περιστερίου, ο αρχαίος Χολαργός, με μεγαλύτερη βεβαιότητα, μπορεί να τοποθετείται εκεί. Σε αυτό κατέληξα όταν έγραφα τα βιβλία για την ιστορία του Περιστερίου.

Κι αυτά τα γράφω τώρα γιατί με ενοχλεί η καπηλεία της ιστορίας και όχι οι ιστορικές γνώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

 

—————

Back